• Demo Image
  • Demo Image
  • Demo Image

رویای کشت زعفران در منطقه سرد آمریکا به حقیقت پیوست

96/02/14

این تحقیقات از ۲ سال پیش آغاز شد؛ زمانی که آرش قلعه گلاب بهبهانی (Arash Ghalehgolabbehbahani)، تحصیلات دکترا (در رشته اگرواكولوژي، دانشكده كشاورزي)در دانشگاه فردوسي مشهد ، منطقه ای که در آن حدود ۹۰ درصد از زعفران جهان کشت می شود، به پایان رساند. در همین حال، همسر او در دانشگاه ورمونت پذیرفته شد و او به ایالت ورمونت رفت، جایی که با اسکینر ملاقات کرد.

وی می گوید: "من می دانم که زعفران دارای مقاومت خوبی در آب و هوای سرد است ، بنابراین من زعفران را به مارگارت اسکینر پیشنهاد دادم."

این پیشنهاد منجر به یک پروژه تحقیقاتی در دانشگاه ورمونت شد، جایی که در حال حاضر آرش قلعه گلاب بهبهانی محقق فوق دکترا، در آن جا مشغول به کار است. وی و اسکینر تحقیقات خود را روی کشت زعفران در ورمونت آغاز کردند.

اسکینر می گوید: "هنگامی که ما در سال ۲۰۱۵ این تحقیق را آغاز کردیم، هیچ ایده ای نداشتیم... "

این درحالی است کاشت زعفران در لنکستر، پنسیلوانیا در اواخردهه ۱۷۰۰ و اوایل ۱۸۰۰ بسیار محبوب شد. Susan Liechty، عضو هیئت مدیره انجمن گیاهان دارویی آمریکا توضیح می دهد.

وی می گوید: " این درحالی بود که زعفران توسط مهاجران از اسپانیا، فرانسه، ایتالیا و آلمان به آمریکا آورده شد؛ این مزارع کوچک خانوادگی با گذشت زمان، از تعدادشان کاسته شد و به طوری که در یک منطقه که نزدیک به ۲۵۰ مزارع مختلف وجود داشت در حال حاضر تعدادشان به حدود کمتر از ۵۰ رسیده است."

امروز، در مناطق کمی از آمریکا زعفران کشت می شود. از جمله این مناطق می توان به کالیفرنیا اشاره کرد و یکی از دلایل این است که در آن جا ایرانی های بیشتری سکونت دارند. اما آنچه در کشور تولید شده در مقابل واردات کشور به مراتب مقدار ناچیزی است. ایالات متحده آمریکا سومین وارد کننده زعفران است و این درحالی است که اسکینر یک فرصت برای کشاورزان در ورمونت می بیند. آن ها بنه زعفران (۱) را در یک تونل بلند که شبیه به یک گلخانه که طرف پایین آن باز و گرم نبود، کاشتند.

اسکینر می گوید: "با توجه به گزارش های دریافتی از مزارع تولید در اسپانیا و ایران، از نظر وزن زعفران، عملکرد بالایی به دست آوردیم." 

با توجه به نتایج به دست آمده، اسکینر به کشاورزان پیشنهاد داد تا به کاشت زعفران به عنوان یک محصول جانبی روی بیاورند. اما برخی به دلیل چیدن و کار زیاد آن، در مورد کاشت زعفران تردید داشتند. هنگامی که گل زعفران برداشت می شود، گلبرگ را جدا می کنند. 

Liechty می گوید:" کلاله در داخل هر گل وجود دارد، این بخشی است که باید با نوک انگشتان بیرون آورده و سپس خشک شوند."

به باور سکینر، با این حال کشاورزان می توانند در مقادیر کوچک در کنار گوجه فرنگی و سبزی سالاد این گیاه را امتحان کنند.

ورمونت، در حال تبدیل شدن به منطقه تولید زعفران است. اما گام بعدی، بازاریابی است. چه کسی آن را می خرد؟ چراکه زعفران گران است و تنها چند رشته آن می تواند هزینه ای حدود ۲۰ دلار به همراه داشته باشد.

البته تنها استفاده زعفران به عنوان طعم دهنده نیست. بلکه این گیاه کاربردهای دارویی هم دارد. همچنین برخی مطالعات نشان داده اند که زعفران در درمان افسردگی مفید است. این مطالب را گیدو میس، پزشک کلینیک گیاهان دارویی برلینگتون (شهری در ایالت ورمونت) می گوید.

با این حال، به گفته وزیر کشاورزی ورمونت، چاک راس، ایالات متحده آمریکا می تواند زعفران ورمونت را طی ۱۲ ماه آینده مشاهده کند. گفتنی است، اسکینر و پژوهشگر ایرانی در نظر دارند تا با افزایش بودجه خود، در زمینه تحقیقات بیش تر، از جمله استفاده های دارویی و راه های به حداکثر رساندن تولید، کار کنند.

شاید ادویه بتواند به درآمد بسیاری از کشاورزان در ایالت کمک کند و اسکینر در این مورد امیدوار است. چرا که وی در این ایالت بزرگ شده و به حفظ مزارع این منطقه می اندیشد.

ترجمه: فرحناز سپهری

۱- تکثیر زعفران منحصرا توسط غده زیر زمینی بنه ( کورم ) متداول است.